Modern teknoloji ile donatılmış, geniş bir çalışma alanına sahip Esen Akredite laboratuarımızda, uzman kadrolarımız tarafından gerekli cihaz ve ekipmanlar kullanarak uluslararası standartlara göre ürünlerin; yoğunluğunun, erime akış hızının, karbon siyahı miktarının, pigment ve karbon siyahı dağılımı derecelendirmesinin, oksidasyon indüksiyon süresinin, çekme uzamasının, iç basınca karşı direncinin belirlenmesi gibi deney ve ölçümler yapılmaktadır.
Yoğunluk, polimer zincirlerin dallanması veya komonomer miktarıyla ilgilidir. Kristalleşme de, yoğunluğa bağlıdır.
Zincirdeki dallanma veya komonomer miktarı arttıkça; yoğunluk ve kristalleşme azalacaktır. Yüksek yoğunluk, geçirgenlik özelliğini azaltmakla birlikte malzeme sertliğini arttırır. Düşük yoğunluk darbe direncini ve gerilim çatlağına karşı direnci arttırır.
Deney kısaca şu şekilde yapılır. (TS EN ISO 1183-1)
MFR değeri , polimer zincirlerinin boyuna bağlıdır. Kısa zincirler uzun olanlara göre daha kolay akacak olup , kısa zincirlerin birbirine karışması ( dolanması ) daha kolaydır.
Deney kısaca şu şekilde yapılır. ( TS EN ISO 1133-1)
0°Cde 1 saat boyunca şartlandırılan boruların capına gore değişen ağırlık miktarlarının 2 metreden boru uzerine duşurulmesi şeklinde uygulanır. Bu deney, yuvarlak kesitli termoplastik boruların çevresi boyunca dış darbeye mukavemetinin tayini için bir metodu kapsar.
Hasar oluşumu, partinin veya üretim biriminin gerçek darbe oranı (TIR) olarak kabul edilir. Burada TIR’ın en büyük değeri % 10’dur.
Borunun yük dayanımını belirlemek için uygulanan testidir. Sabit bir hızda boru iç çapının %3’üne karşılık gelecek bir deformasyon meydana getirmek için gerekli olan kuvvetin bir fonksiyonla hesaplanması sonucu elde edilir.
Halka Esnekliği; borunun anlık yüklere (araç geçişleri vb.) karşı davranışının testidir. Uygulanan kuvvet sonrası kırılma, çökme olmaması ve eski haline dönebilme kabiliyeti tespit edilir. Çapının %30’una kadar yük altında esnetilir.
Profilli boru yapısının homojenliğinin test edilmesidir.
Profil yapıda kat ayrılması, çatlama, kabarcık oluşumu gibi durumlar olmamalıdır.
15 dk’lık 0,5 Bar basınçla yapılır. Koruge borularda kullanılan sızdırmazlık contasnın uygunluğunu kontrol edilir.